Навремето имаше една игричка за Sega Megadrive 2, която се наричаше Pirates! ,която бе дело на Сид Майер. Играта ни предлагаше, невероятно преживяване, през епохите на пиратството, като си имаше главна мисия да спасиш семейството си, да събереш части от карта на съкровището на Ацтеките, да се пробваш да нацелиш испанските галеони пълни с злато и още много други опции.
След толкова дълго време и чакане най-накрая се появи във вариант на Настолна игра на компанията Z-man, наречена Merchant and Marouders.
Играта е предназначена от двама до четирима играчи, като моята препоръка е трима или четирима.
Игровото време в началото може да ви се стори прекалено дълго, но с течение на игрите, които ще се изиграят можете да ми повярвате, че последните игри, ще са ви къси, но не пак по малко от час и половина. Но тези часове, които отделите за играта повярвайте ми няма да ги усетите как летят, защото това е най-добрата дълга настолна игра, която някога съм играл, като дори изпревари досегашният ми любимец - WoW-the big Boardgame.
Целият екшън се развива на Карибите, като целта на играчите е да достигнат десет точки, с които да спечелят играта, а печеленето на тези точки става по доста варианти, които внасят невероятно количество разнообразие, стратегия и жестока надпревара между играчите, които се пробват да ги направят. От досегашните игри, които са зад гърба ми винаги печалбата е на косъм.
Кораби и капитаниВ самото начало на играта теглиш от тестето с капитаните двама на случаен принцип и от тях си избираш един, с който да почнеш играта и точно тука идва момента да решиш дали да бъдеш търговец или пират, а това става след като вече си избереш и един от двата начални кораба. Но това няма никакво значение, защото по време на играта се получава така, че търговците стават пирати, а пиратите търговци.
Иначе самата игра ни предлага 5 вида кораби, които по време на играта може да притежаваме.
От дребното Слуупче, което е брутално със своята маневреност до ултра танка на моретата Men-o-war, който може да го притежаваш само като го превземеш на абордаж, а повярвайте ми доста е трудно това.
Пристанища и морски зониКартата където се развива действието е разделена на морски зони, като всяка една зона си има плюсове и минуси, като например Порт Роял дори и да си пират можеш да влезеш в пристанището им като платиш две злато, освен това там пиратите могат да си попълнят екипажа безплатно.
Зоната където е пристанището обаче е единствената част от играта, която я забавя наистина. Но това обикновено става само в началото на самата игра. В покъсен етап след като вече всеки знае какво се прави това забавяне почти се избягва.
Всеки един играч, когато се намира в пристанище може да си продаде стоките, които са натоварени в кораба му, както и да купува стоки, да се пробва да набере нов екипаж, да си купи нов кораб, да си поправи кораба, да си купи купи тунинг към кораба си, да се пробва да научи за някой слух или ако е в родното си пристанище да се пробва да си напълни касичката с парички за да не стане жертва на другите играчи или пирати, да се пробва да набави специалист към кораба си, да се пробва да почне или да приключи мисия.
Глобални събитияСъбитията обикновено почват преди играчите да са почнали със своя ход. Те са някакви незначителни такива.
Само в игра се появяват Ловци на глави, които почват да преследват пиратите. Появяват се кораби на легендарни пирати, като Черната Брада, която почва да преследва богатите търговци. Тук таме някоя опустощителна буря, която да потопи кораба ти. Все пак играеме в епоха на завоевания и внезапно почващи и приключващи войни, за това си имаме и война между нации и ако сме от една от нациите, които са във война то не можеме да влезнеме в пристанището на врага.
Подобрения по корабаВсеки един кораб можеш да си го тунинговаш, като купуваш модификации от пристанищата.
Те са доста на вид и дори може да си направиш малкото Слуупче, с което си почнал наистина една жестока машина за терор. Но когато си купуваш нов кораб не можеш да изкъртиш модификациите си от стария кораб за да ги сложиш на новия си кораб. Те се губят и на случаен принцип те отиват в околните пристанища и пак могат да се купуват.
Модификациите могат да дадат на кораба ти повече маневреност, койки за повече екипаж, увеличаване на топовете, по стабилно дъно на самия кораб и още доста други полезни джунджурийки, с които да направиш живота черен на всички останали играчи.
Точките в игратаИграта приключва или когато някой направи десет точки, или когато картите от Глобалните събития свършат. Това са практически трийсет рунда, но досега не съм видял да се случва.
Как се трупат точки?
Това е забавен въпрос с много отговори
- Когато потопиш или превземеш кораб на друг играч
- Когато потопиш или превземеш кораб на Ловец на глави или пиратски кораб
- Когато успееш да продадеш три или повече еднакви стоки в пристанище където се търси въпросната стока
- Когато успееш да придобиеш дванайсет или повече кинти от търговски рейдове
- Когато купиш Галеон или Фрегата
- Когато успешно приключиш мисия
- Когато докажеш, че слуха който си чул в дадено пристанище е верен
- Като си прибавиш в ковчежето в родния си град парички. За всеки десет пари в твоето ковчеже ти носи една точка, но не повече от пет точки може да се спечели по този начин.
БиткитеТова ми беше най-сериозното нещо, което се чудех как са се справили пичовете. Останах доволен от опростената система, което въобще не натоварва играта и всички с интерес наблюдаваме какво се случва.
Има два вида битки, които с в тази игра. Едната е срещу търговските пътища, които са жестоко елементарни, но пак могат да направят живота черен на всеки един капитан и битка между реални и неигрови противници (НИП).
Битката между реални противници и НИП протича по един и същи начин, като обаче при битка с НИП, един от другите играчи взима решенията вместо НИП.
Битката протича в рундове, като във всеки един рунд и двамата играчи избират дали да избягат, да стрелят или да се пробват да превземат на абордаж кораба на противника.
Точно чрез абордаж може да се превземе противниковия кораб и ако имаш по-слаб кораб вече си имаш нов кораб. Това е и единствената опция да си превземеш Man-o-war, който кърти мивки и с един изтрел може да направи хахави останалите играци.
В заключение пак ще спомена, че играта вече ми е една от любимите и ми си играе още и още без никакво прекъсване.